Insamling till krigsdrabbade barn i Ukraina

Aberia inleder efter påsk en kampanj för att hjälpa krigsdrabbade barn i Ukraina genom den ukrainska organisationen och kriscentret Misto Dobra (”Staden av Godhet”).

Det har gått över ett år sedan kriget startade och behovet av hjälp är stort. Misto Dobra bygger nu sitt fjärde och femte hus för att kunna ta emot ännu fler flyktingar, inklusive ett helt barnhem som nu evakueras från ett område nära fronten.

Om några veckor startar vi en insamlingskampanj med våra andra systerbolag i NHC; Hero, Norlandia & Kidsa dagis, Frösunda och Norlandia Care till förmån för Misto Dobra.

I slutet av april besöker vi centret, som ligger i staden Chernivtsi i sydvästra Ukraina, på gränsen till Rumänien.

Avsikten med besöket är att på plats förstå hur vi kan hjälpa och stötta dem i deras fortsatta humanitära arbete.

Om Misto Dobra

Före kriget drev Misto Dobra ett kriscenter för våldsutsatta kvinnor och barn. Efter krigets start har de tagit emot tre fullbelagda barnhem från östra Ukraina och de har tagit emot flyktingar (kvinnor och barn) från områden nära fronten. Misto Dobra är fortfarande ett kriscenter men driver nu även barnhem, förskola och flyktingcenter. De hjälper även fattiga familjer, barnsjukhus samt ensamma och fattiga äldre med mat, medicin och andra behov.

Många fler människor behöver hjälp

Fler människor än vad Misto Dobra idag kan hjälpa, behöver hjälp. På centret bor idag cirka 250 kvinnor och barn. Många av dessa barn är svårt traumatiserade till följd av kriget. Flera av barnen har stora och svåra funktionsnedsättningar. Flera av barnen är föräldralösa.

Misto Dobra arbetar nu med att utöka sin kapacitet för att kunna hjälpa fler drabbade.

Efter påsk startar vi vår insamlingskampanj till stöd för Misto Dobra. På vår hemsida och i våra sociala medier kan du  följa och ta del av projektet och vår kommande resedagbok. 

Många små insatser kan bli till något stort och ge viktig hjälp och stöd till barnen som är på flykt undan kriget. Vi är många som tillsammans kan göra skillnad.

Med önskan om en fin påsk!

Följ Mistro Dobra och ta del av mer information

Hemsida: https://misto-dobra.com.ua/english/ 
Instagram: https://www.instagram.com/misto.dobra/ 
Facebook: https://www.facebook.com/mriyamartu/

Marta Levchenko, Misto Dobra: https://www.instagram.com/maybutneua