Hundarna och katterna på Misto Dobra


På Misto Dobra finns ett dogshelter. Här bor hundar som kommer från kriget, staden, regionen och närområdet. När vi kommer in på hundgården är det flera av hundarna som glatt hälsar och vill ha uppmärksamhet. Vissa av dem är väldigt ivriga och andra är lite mer försiktiga. En av hundarna tittar lite försiktigt fram och vill gärna delta, men vågar inte riktigt. Den kom hit från kriget och ingen vet vad den upplevt. Volontärerna berättar att den gör framsteg. Här får den trygghet och rehabilitering.
 


En av hundarna utmärker sig lite extra. Den blev skadad i kriget. Sen den kom hit har den har blivit opererad och är nu under rehabilitering. Trots sina upplevelser är den glad, lekfull och tillgiven. Snart, efter sin rehabilitering, är den redo för adoption.
 

Marta berättar att det är många hundar som kommer hit och det är många av dem som blir adopterade. Vissa adoptioner går så snabbt att de inte ens hinner få upp bilder på hundarna på hemsidan och sociala medier. Vissa av hundarna bor här permanent och är en viktig del av centret. Några av dem, bland annat Branda, har tillåtelse att röra sig fritt över hela centret. Branda har varit här från början. Hon hittades av Martas man och är döpt efter honom.  


Hundarna bidrar med tröst, lek och sällskap. För vissa barn är det lättare att söka tröst hos en hund då det inte finns tillit till vuxna. Genom att ha en hund vid sin sida kan barnen känna sig tryggare och mer avslappnade, vilket i sin tur kan hjälpa dem att bearbeta sina trauman.
 

Misto Dobra ska få kattungar! 

 För några veckor sedan flyttade en dräktig katt in på centret. Nu har den valt barnpsykologens rum som sin bostad. Ett mycket bra val sett ur barnens perspektiv. Att vid ett besök hos psykologen samtidigt få lite extra stöd av en katt som vill kela. Det gör stor skillnad och kan hjälpa till att bryta ner murar. Vilken dag som helst kommer kattungarna, något alla väntar på med spänning. 


Misto Dobra säger inte nej till den som behöver hjälp och de har inte glömt bort våra fyrbenta vänner. Misto Dobras arbete visar att vi alla kan göra skillnad, oavsett om det är genom att hjälpa människor eller djur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *