Rocka sockorna!

Hej!

Jag fyller 20 i år och när jag föddes sa man att jag inte skulle överleva och om jag gjorde det så skulle jag inte klara något själv. Inget av antagandet stämde. Jag lever, jobbar, reser, fixar på min kolonilott, träffar familj och vänner, sjunger och dansar. Och allt detta gör jag med stöd av min personliga assistans.

Vad är Downs syndrom?

Downs syndrom är ett medfött genetiskt tillstånd och det finns fyra olika typer av Downs syndrom. Den vanligaste är trisomi 21, d.v.s. alla kroppens celler har en extra kromosom nummer 21.

En person, som jag, med diagnosen Downs syndrom, är först och främst en individ med unika kvaliteter och med samma grundläggande behov som alla andra människor.

Jag är som du.

Varför rocka sockorna?

För att olika är bra och för att strumpor med hälarna mot varandra nästan ser ut som den extra kromosom som kännetecknar Downs syndrom.

Idag rockar jag sockorna för allas lika värde, allas rätt att vara unika och vara precis så som man är.

Bild av kromosomer som vissa säger ser lite ut som ett par strumpor. Ibland har människor en extra ‘strumpa’ eller kromosom och en person med Downs syndrom har en extra kopia av kromosom 21 som du kan se på bilden. Bild ursprungligen från svenskadownforeningen.se