Barnens skyddsänglar

Om du är ett barn, och det är krig, och fienden attackerar din familj och bombar din stad, då behöver du en skyddsängel.  

Under krig försvinner, skadas och dödas barn. Det finns också barn som har turen att komma hit till Misto Dobra där det finns ett hundratal av dessa skyddsänglar som ger trygghet och tröst.

Det här en historia om människorna som förändrar allt.

Innanför grinden på Misto Dobra.

När vi anländer till Misto Dobra möts vi av en hög järngrind som sakta öppnas och släpper in oss på det skyddade området. Här släpps inga obehöriga in från den hemska världen utanför. Här är man trygg och här kan man leka. 

Om du är barn, ensam eller med din mamma och behöver en lugn och stabil tillvaro så släpps du in och blir mottagen med öppna armar. 

Barnen är nyfikna på vilka vi är 

Gården innanför den höga järngrinden är full av lekande barn, volontärer och anställda. Barnen leker och de vuxna har hela tiden ett vakande öga över dem. Även hundarna är med i leken.

På gården träffar vi några pojkar som utmärker sig lite extra. En av dem är från Bakhmut, evakuerad från kriget vid fronten. Efter lite försiktigt småprat känner de sig bekväma runt oss och skiner upp i små nöjda leenden. 

Två nyfikna pojkar, varav en evakuerad från staden Bakhmut i östra Ukraina.

En annan liten pojke vill ha hjälp med att få på sig vantarna och så vill han prova Lindas glasögon. Han skrattar gott när han få se bilden på sig själv i de allt för stora glasögonen. 

Glad liten pojke i nyfunna bågar.

 Liliya
Vi lägger snabbt märke till Liliya. Hon utmärker sig i sin fina glansiga dunväst, sitt glada leende och vakande öga över barnen. Hon arbetade tidigare inom socialtjänsten. Nu arbetar hon heltid på Misto Dobra samt systerorganisationen Jag är Ukrainas framtid, som arbetar för utsatta barn och fattiga familjer i Tjernivtsi. 

Hon är glad, fokuserad och hängiven. Liliya arbetar operativt och strategiskt. Hon besöker fattiga familjer och levererar matpaket, hon tar hand om barnen på centret, organiserar, gör riskbedömningar, utvärderar, följer upp och mycket mer. När Vlada, vår tolk, smyger till barnen lite gott är Liliya snabbt där och förmanar med ett stort leende, ”Vlada, det är middag snart”, säger hon.

Liliya, Socialarbetare hos Misto Dobra.

Vitaly 
Vitaly jobbar som chaufför på heltid för Misto Dobra. Innan kriget arbetade han som egenföretagare och en del för centret. Han är en av de få män som rör sig fritt in och ut på området. Det är nästintill uteslutande kvinnor som arbetar med barnen. När Vitaly åker in genom grinden skiner barnen upp och kommer springandes för lite bus och lek, så även hunden Branda. Efter att hälsat på alla är det dags för Vitaly att ge sin ut på nästa körning. Vitaly är tålmodig, lugn och trygg. Han kör långt ut på landsbygden där det inte finns vägar och han bär tunga säckar med mat.  Allt för att hjälpa de som behöver. 

Vitaly, chaufför hos Misto Dobra.

Hunden Branda, döpt efter Martas man som hittade henne vid centret.

Liliya och Vitaly är två av många viktiga personer som dagligen gör skillnad för utsatta barn, kvinnor och fattiga familjer i området och på centret. 

Många fler skyddsänglar behövs 

Det är ca 100 personer som arbetar här på Misto Dobra men det räcker inte. Det behövs fler. Många av barnen som kommer hit har upplevt trauma och har krigsskador. De behöver rehabilitering både för kropp och själ. Idag finns det en psykolog anställd. Det är långt ifrån tillräckligt.  

I detta nu pågår bygget av ett rehabiliteringscenter och för att färdigställa behövs ekonomiskt stöd.  

 Det är tydligt att ytan inte är tillräcklig. Husen och rummen var från början tänkt för mammor med barn att bo i. Nu står sängarna tätt intill varandra i långa rader och snart ska ytterligare ett helt barnhem från öst evakueras hit.  

Aberia och NHC samarbetar med Misto Dobra, en ideell humanitär organisation i Tjernivtsi, Ukraina. Vi uppmuntrar dig att stödja projektet med en fritt vald summa, via Swish QR-koden på denna sida. Alla medel går direkt till Misto Dobra. Vi har tillstånd att publicera bilderna. Läs mer på www.aberia.se 

Läs mer om hur vi tillsammans kan bidra till arbetet på Misto Dobra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *